8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟυσ ΓΟΝΕΙΣ

Ως γονείς, πάντα έχουμε άγχος εάν συμπεριφερόμαστε ορθά στα παιδιά μας ώστε η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση τους να είναι κατάλληλη για να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά. Υγιή παιδιά, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, συμπεριφορικά, συναισθηματικά με σκοπό να μεγαλώσουν και να γίνουν και εκείνα άνθρωποι με αξίες, αρχές και πολύ αγάπη. Ως γονείς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Θα πρέπει εσείς να είστε ο φάρος και το φωτεινό παράδειγμα τους!

Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε με θετική ανταπόκριση:

  1. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας: Χρησιμοποιείται θετικά λόγια στο παιδί με την κατάλληλη συναισθηματική εκδήλωση (τρυφερή φωνή, αγκαλιά, εκδηλώσεις αγάπης). Δώστε ευκαιρίες και πρωτοβουλίες ώστε να λάβει μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Σεβαστείτε το και επιβραβεύστε για τις μικρές προσπάθειες του.
  2. Εστιάστε στην επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού σας:Nα επαινείτε και ανταμείβετε ηθικά το παιδί σας καθημερινά για τις καλές – θετικές του συμπεριφορές, μην εστιάζετε στις αρνητικές. Nα εκδηλώνετε την αγάπη σας.
  3. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας: Βρείτε λίγο ποιοτικό χρόνο μέσα στην ημέρα για να αφιερώσετε στο παιδί σας, να παίξετε, να μιλήσετε, να συζητήσετε, να πάτε μια βόλτα. Ανακαλύψτε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το παιδί σας.
  4. Να είστε καλό πρότυπο μίμησης για το παιδί σας:Για τα παιδιά σας εσείς είστε το πρότυπο τους, φροντίστε η μίμηση τους να είναι καλή και σωστή. Άλλωστε, τα παιδιά δεν θυμούνται τα λόγια σας, αλλά τις πράξεις σας. Εκδηλώστε του αυτό που εσείς θα θέλατε για κείνο μα μάθει.
  5. Η καλή επικοινωνία με το παιδί σας είναι προτεραιότητα:Τα παιδιά επειδή δεν τα γνωρίζουν όλα, αλλά σας εμπιστεύονται, προσπαθείτε να τους εξηγείτε συχνά, να απαντάτε στις πολλές ερωτήσεις τους, να αναλύετε αξίες, κίνητρα και προσδοκίες. Να μένετε ανοιχτοί να ακούτε την γνώμη τους.
  6. Να είστε δεκτικοί να τροποποιήσετε το γονεϊκό σας στύλ: O κάθε γονέας έχει έναν δικό του τρόπο να λειτουργεί και να αντιδρά απέναντι στο παιδί του. Εάν παρατηρείτε ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα να είστε ανοικτοί σε αλλαγές και εσείς οι ίδιοι.
  7. Θέστε όρια με συνέπεια και σταθερότητα: Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η σημαντικότερη δεξιότητα όπου πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι η οριοθέτηση. Μέσα από την πειθαρχία το παιδί αντιλαμβάνεται τι είναι επιτρεπτό να κάνει και τι όχι, αφομοιώνει συμπεριφορές που είναι αποδεχτές στο κοινωνικό πλαίσιο και αποκτά αυτοέλεγχο, οργάνωση και νιώθει ασφαλής. Παράλληλα, η συνέπεια και η σταθερότητα είναι τα βασικά συστατικά για την αποτελεσματική εφαρμογή των ορίων στο παιδί σας. Να είστε σίγουροι, ξεκάθαροι με διαύγεια και να εκφράζονται τα όρια με σαφήνεια. Τα λεκτικά μηνύματα θα πρέπει να συμφωνούν με τα μη λεκτικά. Ακόμη, οι γονείς θα πρέπει να συμφωνούν και να επικοινωνούν την ίδια συμφωνία στο παιδί ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση του.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέλειος γονιός. Αναγνωρίστε τις ικανότητες σας και να είστε ανοιχτοί για βελτίωση και ενδυνάμωση. Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σας και από τα παιδιά σας. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας που σας κάνουν ευτυχισμένους πέραν από τον ρόλο σας ως γονείς.