ΤΑ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΟΓΟΥ

Η θετική επίδραση που έχουν τα παιχνίδια στην συμπεριφορά και στον γνωστικό μας τομέα, είναι πραγματικά αδιαμφισβήτητη και αποδεδειγμένη από πολυάριθμες έρευνες. Παιχνίδι συνιστά οποιαδήποτε δραστηριότητα, που έχει επιλεχθεί και κινητοποιηθεί τόσο ελεύθερα όσο και αυθόρμητα από το άτομο ώστε να το ψυχαγωγήσει και εκπαιδεύσει σε όλες του τις δεξιότητες. Το παιχνίδι και ιδιαίτερα τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους και η επίδραση τους ευεργετική στους αναπτυξιακούς τομείς (συναισθηματικό, γνωστικό, λεκτικό, κοινωνικό,κινητικό) των παιδιών.

Συγκεκριμένα, τα γλωσσικά παιχνίδια είναι ιδιαίτερα ψυχαγωγικά και βοηθούν κατάλληλα όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως να παράγουν τις πρώτες τους λέξεις, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο του είτε να αναπτύξουν τον επικοινωνιακό τους λόγο μέσω ψυχαγωγικού τρόπου.

Βέβαια, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το παιχνίδι των παιδιών και μέσω συμβολικού και μιμητικού παιχνιδιού, μέσω διατήρησης καθημερινών επικοινωνιακών ρουτινών, κοινωνικών και ομαδικών παιχνιδιών και μέσα από τα παραμύθια.

Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω κάποια από τα επιτραπέζια όπου υπάρχουν διαθέσιμα και είναι ιδιαίτερα βοηθητικά στην ανάπτυξη της γλώσσας των παιδιών είτε υπάρχουν δυσκολίες, είτε υπάρχει καθυστέρηση είτε απλά για να ενισχύσουμε τον λόγο και τις επικοινωνιακές δεξιότητες τους στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, στο λογοθεραπευτήριο, στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, στο σπίτι κ.α.

  1. ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟ ΧΩ & TI EIMAI HASBRO, AS COMPANY, A TOYS
  2. ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣHASBRO, ΔΕΣΥΛΛΑΣ, LUNA
  3. ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑBRAINBOX
  4. MR.POTATO HEAD– HASBRO
  5. ΖΑΡΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ – FIRST2TEACH, RORY STORY CUBES, HELLENIC IDEA
  6. TIK TAK BOOM KIDS -AS COMPANY
  7. SPOT IT -BLUE ORANGE & DOBΒLE-ΚΑΙΣΣΑ
  8. ΔΙΑΦΟΡΕΣ– ΚΑΙΣΣΑ, JUMBO, DJECO
  9. ΠΕΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ/ EΞΕΛΙΞΕΙΣRAVENSBURGER,ΕΕΒΟΟ, ΔΕΣΥΛΛΑΣ
  10. BLA-BLA -DJECO
  11. MΩΣΑΙΚΟ ΓΝΩΣΕΣΩΝ – ΣΑΒΒΑΛΑΣ
  12. POP UP (ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ – ΜΑΙΜΟΥΔΑΚΙ ΧΟΠ ΧΟΠ-ΠΕΙΡΑΤΗΣ)- AS COMPANY
  13. ΨΑΡΕΜΑ-GOULA, DJECO, LUNA,TOP BRIGHT,JANOD,HAPE,TOOKY TOYS
  14. ΨΩΝΙΑORCHARD, ΗΑΒΑ,
  15. MΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ – LiSCiANI
  16. AΛΛΑΞΕ ΠΛΕΥΡΑ -ΚΑΙΣΣΑ
  17. ZINGO-THINKFUN
  18. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ- LUDATTICA, ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΑΤΙΝΙ, BRAINBOX, ΔΕΣΥΛΛΑΣ, DJECO, ΣΑΒΑΛΛΑΣ,ΗΕΑDU, AS COMPANY, EEBOO
  19. ΣΕΙΡΑ LIFE SKILLS (TAΛΕΝΤΟ, ΜΥΑΛΟ) – REAL FUN TOYS
  20. MEMO –LUDATTICA,A TOYS, DODO,DJECO,ΔΕΣΥΛΛΑΣ,

JANOD, AS CLEMENTONY,LiSCiANI,HEADU, RAVENSBURGER κ.α

Τα επιτραπέζια που αναφέρονται είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και οι εταιρείες είναι ενδεικτικές. Σαφώς, υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα που μπορείτε να αναζητήσετε. Οι προτάσεις των παιχνιδιών έχουν συγκεκριμένους γλωσσικούς στόχους όπως:

εμπλουτισμός, ανάπτυξη κατηγοριών, γλωσσικές οδηγίες, σειροθέτηση, ταύτιση, λογική και κριτική σκέψη, γλωσσικές αναλογίες, ταύτιση, συγκρίσεις, δόμηση λόγου, δημιουργικός λόγος, διαφορές, αφηγηματικός λόγος, λεξιλογική μνήμη).

Ως θεραπευτές και εκπαιδευτικοί, έχετε την δυνατότητα να τροποποιήσετε, να απλοποιήσετε και να αναμείξετε τα παιχνίδια όπως εσείς επιθυμείτε αρκεί το παιδί να διασκεδάσει και να επιτευχθεί η ανάπτυξη του λόγου, της επικοινωνίας, των συναισθημάτων και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων.